Inspiratie

Corona zorgt voor onzekerheid. Bedank je dierbaren en nabestaanden via een digitale tijdcapsule

Onzekere tijden. Voor iedereen, we weten allemaal niet waar het naar toe gaat. Het klinkt wat cru, maar gebruik de tijd die je hebt nuttig. Bedank uw kinderen, vrienden, echtgenoot voor de goede zorgen. Doe dit met een glimlach door hen te verrassen met een fijne boodschap om de mooie tijd te gedenken of te bedanken voor hun steun en ondersteuning.

Niet definitief maken van het kluisje!
Je maakt de gevulde kluisjes nog niet definitief. Als het allemaal goed afloopt en de aangemaakte kluisjes hun doel voorbij schieten, worden de kluisjes ook niet afgeleverd. Als het noodlot toeslaat kunnen alle door u aangemaakte kluisjes door een vertrouwenspersoon worden geactiveerd.

Wij wensen je sterkte en succes met het aanmaken van de kluisjes.

Speechen op de bruiloft van je kind, 4 maanden nadat je bent overleden.

Deze inspiratiepagina is alleen voor diegenen met stalen zenuwen. Wat we van je vragen is niet gemakkelijk, maar als je het voor elkaar krijgt … Dan heb je iets in handen waar nog jaren over zal worden nagepraat. We schetsen het volgende: je weet dat u binnen afzienbare tijd niet meer onder ons bent, of dat jezelf niet meer in staat zult zijn om je gevoelens te uiten. Je zoon of dochter gaat begin volgend jaar trouwen.

Via Mindlockers kun je er bij zijn met een persoonlijke boodschap op de dag van het event. Je kunt speechen of een andere boodschap in beeld en geluid te brengen. Bereidt je goed voor, kleed je voor de gelegenheid en zorg dat de camera goed stabiel staat. Zet je boodschap op papier en probeer zo min mogelijk echt op te lezen. Een paar keer oefenen kan geen kwaad. Gebruik de beste opname.

Als je de specifieke datum van de gebeurtenis weet kun je deze als afleverdatum nemen. (knop “maak definitief” onder de rubriek mijn kluizen) Degene voor wie u de boodschap maakt ontvangt direct na activeren het bericht via de mail dat u op de trouwdatum iets bijzonders klaar heeft staan. Op de trouwdag zelf ontvangt hij of zij een herinnering met link om de boodschap te bekijken.

Via een vertrouwenspersoon kunt u ook als de datum nog niet definitief is je voorbereide kluizen laten afleveren.

Feliciteer je kleinkinderen nog een laatste keer op hun verjaardag.

Als opa of oma vervul je een belangrijke rol in het leven van de (klein)kinderen. Vanaf jonge leeftijd maken de momenten met opa en oma een onuitwisbare indruk op kinderen. Soms zijn dat voorvallen of gebeurtenissen waarvan jezelf niet eens in de gaten hebt dat ze bijzonder zijn.

Bijvoorbeeld rituelen bij “de snoeptrommel”, het lekker samen op de bank zitten.  Waarschijnlijk heb je het zelf niet in de gaten, maar de kleinkinderen zijn net zo gek op jou als jij op hen. Verklap een geheimpje of als ze wat ouder zijn … Spreek ze toe als volwassenen en geef tips zoals alleen opa’s en oma’s dat kunnen.

Maar er zijn momenten waarvan je zeker weet dat de kleinkinderen ze echt koesteren. Logeerpartijtjes, geitjes voeren, in de keuken oma helpen met koken. Of opa die zijn kleinzoon komt aanmoedigen op het voetbalveld.

Als je een kluisje voor ze aanmaakt, houd dan met een paar zaken rekening. De leeftijd waarop je wilt dat ze de boodschap kunnen ontvangen (Je kunt dan het beste het mailadres van de ouders gebruiken).

Zet alle financiële zaken en belangrijke papieren/gegevens op een rij.

De periode direct na het overlijden van je van de partner is er een van onzekerheid en veel verdriet. Naast persoonlijke en emotionele zaken moeten er ook financiële en zakelijke zaken worden afgerond. In veel relaties is het vaak 1 persoon die dit voor zijn rekening nam.

Maak een kluis aan om je achterblijvende partner het leven wat makkelijker te maken. Verzamel alle bankzaken, verzekeringpapieren, contactpersonen, afspraken, telefoonnummers. Als je ergens nog een kluisje of kluissleutel hebt liggen …

Maak je partner deelgenoot van het bestaan van dit kluisje, het zal het verdriet niet verminderen, maar de eerste maanden na je afscheid wel vergemakkelijken.

Hoe zat het ook al weer met de familiebanden?

Op veel familiefeestjes hoor je ze voorbij komen: bijnamen zoals “Manke Nelis”, Piet “van de overkant.” De verhalen die erbij horen heb je al tientallen keren verteld, of aangehoord. Maar vaak weet niemand nu echt precies hoe die bijnamen tot stand zijn gekomen, wat er achter al de verhalen schuil gaat.

Probeer de anekdotes en sterke verhalen van je vader en je opa weer eens boven water te krijgen. Zet ze op papier voor de kinderen, kleinkinderen. Probeer te achterhalen hoe bepaalde familiebanden zich tot elkaar verhouden. Gebruik spreekwoorden uit lang vervlogen tijden en voor zover nodig leg ze uit. Dialect, ook zoiets dat verloren dreigt te gaan. Gebruik woorden die alleen van je moeder af kunnen komen en alleen voor jou een betekenis hadden. Laat ze niet verloren gaan en deel ze met de kinderen. Verfraai je verhaal met foto’s uit de oude doos, uittreksels geboorteregister, foto’s van trouwboekjes, geboortebewijzen.

Deel herinneringen en anekdotes uit je jeugd.

Als volwassene heb je een gedeeld verleden met je partner, je kinderen en vrienden. Maar er zijn ook veel herinneringen uit de periode dat je nog vrij en onbevangen in de wereld stond … Je kindertijd. Laat je herinneringen niet verloren gaan en deel ze met je dierbaren.

Maak de lezers deelgenoot van gebeurtenissen uit je kindertijd. Dit kunnen positieve, vrolijke, verdrietige, dramatische of betekenisvolle voorvallen zijn. Dit is een mooi moment om verhalen van je opa of oma op papier te zetten zodat ze niet verloren gaan. Versier de teksten met foto’s uit de oude doos. Vergeet niet bij de foto’s te schrijven waar de foto gemaakt is en te vermelden wie er allemaal op de foto staan. Deel wat deze mensen of situatie voor jou hebben betekend.

Om je op weg te helpen geven we wat voorbeelden Als je er mee start zullen je herinneringen zorgen voor meer dan genoeg onderwerpen om over te schrijven. Denk terug aan je eerste verjaardag, de taart, je cadeautjes, wie was er bij, waar woonde je toen. Wat voor huisdieren moesten verzorgd worden, kattenkwaad?

Maak ontvangers deelgenoot van hobby’s die je vroeger had, zoals bijvoorbeeld vliegers maken, knikkeren. Wat het ook altijd goed doet, is het beschrijven van vaak passerende personen in verhalen die tijdens verjaardagen worden genoemd en hoe ze aan hun namen komen. We geven een voorbeeld uit onze eigen familieverhalen: De bij ons in de familie wereldberoemde ”Driek Stront”, “Henk van de zeven scheuren” en “Manke Pietje”.

Zeg het eens met een gedicht.

Het is niet voor iedereen weggelegd, maar als je het in de vingers hebt, maak je een indruk om nooit te vergeten. Schrijf in plaats van een brief eens een gedicht vanuit het hart.

Het rijmen moet je zelf regelen, maar we zetten een aantal zaken op een rijtje dat het maken van een gedicht wat eenvoudiger maakt. Beschrijf wat je voelt als jullie samen uren in de auto zitten en niets hoeven te zeggen. Vertel wat je voelt als je ziet hoe je partner met de (klein)kinderen omgaat. Maak uw partner deelgenoot van uw emoties die u voelt als je ‘s morgens weer een ontbijtje mag gaan maken.

U kunt de woorden of gedachten ook vorm laten geven door een professional. Er zijn tientallen sites waar duizenden gedichten te vinden zijn. Zoek een passend gedicht en leuk het op met foto’s die van toepassing zijn op je boodschap.

Bijzonder om te maken altijd leuk om te krijgen: Een limerick. Op leukespreuk.nl kun je kiezen uit tientallen limericks en bijzondere quotes. Allemaal gerubriceerd op onderwerp.

Haal meer uit je foto’s.

Een klein beetje meer aandacht zorgt voor veel betere foto’s. Veel foto’s kenmerken zich door een hoog “dertien in een dozijn” gehalte. Vaak zijn de camerastandpunten alledaags, gewoon op ooghoogte. Dit geeft niet echt spannende beelden. Zak eens door de knieën. Let op dat je dan de zon in de rug hebt.

Wat ook de foto’s spannender maakt? Neem een voorwerp in de voorgrond mee met de foto, liefst onscherp. Het maakt de foto’s een stuk dynamischer.

Neem als je een persoon wilt fotograferen niet te veel omgeving mee, maar focus op het portret. Om foto’s net wat extra te geven doet een filtertje het ook altijd goed. Het filter “sepia” zorgt voor mooie foto’s uit de oude doos.

Deel de door jou gemaakte financiële keuzes.

Deze tip om de kluis te vullen gaat over “vader- of moederlijk” advies over alles wat met geld te maken heeft. Geef advies vanuit je hart.

Je hebt zelf in het leven keuzes gemaakt: huren, kopen, leasen. Deel dit met je kinderen. Motiveer waarom je bepaalde door jou gemaakte keuzes waardeert of juist nu in een ander perspectief ziet.

Misschien heb je belegd in aandelen, obligaties of zoals op dit moment actueel, gehandeld in Bitcoins. Deel je ervaringen, geef advies en bespreek de alternatieven of gevolgen van gemaakte keuzes. Als je spaargeld na laat hebt je vast wel een idee wat daar mee gedaan zou kunnen worden. Bijvoorbeeld het behalen van een project waar je nooit aan toe bent gekomen.