Wat zeg je tegen iemand die dood gaat

Een kluis openen die je zelf hebt verstuurd, super emotioneel.

Als je een kluis aanmaakt voor je dierbaren ga je er in de meeste gevallen van uit dat je niet bij de opening aanwezig bent. Je kunt je er alleen een voorstelling van maken wat het doet met de ontvangers. Ik ben in de gelukkige omstandigheid geweest om zelf een kluis aan te maken en tegelijkertijd ook aanwezig te zijn bij de opening.

15 jaar oude koeien uit de sloot halen

De afgelopen 15 jaar ben ik ieder jaar eerste week van oktober in Zweden te vinden. Onder de naam BEBBtour hebben we een heel lang mannenweekend. Dan ga ik met een vaste groep van vijf vrienden golfen. Er wordt veel gelachen, gegeten, gegolfd en gedronken. En er worden ieder jaar weer tientallen oude koeien uit de sloot gehaald. Onze gastheer heeft de hele wereld tientallen keren rondgereisd en hij kent honderden bekende Nederlandse en ook buitenlandse celebraties. Ieder jaar passeert een aantal de revue en ik denk dat we na vijftien jaar iedereen uit zijn royale kennissenkring met een mooie anekdote voorbij hebben zien komen. Deze eerste week oktober wordt door iedereen van ons groepje op 1 januari geblokt. De gemiddelde leeftijd is over de zeventig en ik ben zelf 58 lentes jong.

Wat stop je in een kluis voor iemand die alles al heeft meegemaakt?

Ieder jaar verzorg ik tijdens het eerste diner op dag 1 een soort welkom speech waarin ik voor iedereen een verhaaltje heb en een cadeautje waarvan je denkt…. “leuk, maar was niet echt nodig geweest” Maar heel soms zitten er ook juweeltjes tussen die indruk maken en de ontvanger ontroeren. Tijdens Corona werd duidelijk dat onze gastheer niet meer echt lekker ging. En begin vorig jaar was er de mededeling dat een en ander eindig ging zijn.

Een domper op de feestvreugde maar de BEBB tour moest en zou door gaan. Het zou de laatste keer BEBB tour worden in deze samenstelling. En uiteraard wilden we afsluiten met een “beng”. Ik heb toen via LinkedIn zo veel mogelijk personen benaderd die we in de afgelopen jaren voorbij hebben zien komen. Sommige daarvan hebben intensief contact gehad in de jaren zestig en zeventig en zijn daarna elkaar uit het oog verloren. Een zestal personen heeft gereageerd en contact opgenomen. Tijdens dit contact heb ik verteld hoe het er voor stond en wat ik wilde doen. Het moest geen zwaar serieus bericht worden maar meer in de zin van…” Nou heb ik gehoord dat er al voor de 15e keer een BEBB tour wordt georganiseerd, waarom weet ik daar niks van en wanneer wordt ik uitgenodigd.

Wat zeg je tegen iemand die dood gaat

Waarom ben ik niet goed genoeg

Ze hebben allemaal een filmpje gemaakt met bovenstaande strekking, maar ook aangevuld met een persoonlijke boodschap. Zelf hebben we met de overige vrienden foto’s filmpjes en anekdotes verzameld van 15 jaar BEBB tour. Ook hebben we een aantal familieleden die al jaren “zeuren” of ze ook niet mee mogen gevraagd om een filmpje te maken. Om op een ludieke wijze te laten weten dat ze het vreselijk vinden dat ze “niet goed genoeg zijn” om deel te nemen aan dit jaarlijkse snoepreisje. Alles bij elkaar 980 mb flauwekul afgewisseld met serieuze boodschappen.

Fishermensfriend in de aanslag

Ik heb de kluis aangemaakt en verzonden. Te openen eerste dag van ons bezoek tijdens de welkomst speech. De ontvanger had natuurlijk al geprobeerd om de kluis te openen, maar ja die kon pas open als wij er waren. ( ik had hem ook verteld dat er een verrassing in zat en dat het de meeste impact zou hebben als we er allemaal bij zouden zijn bij de opening)

Het was een echte hit… De eerste spreker was gekleed in een Ajax shirtje (onze vriend is en fervent PSV-er) en stak meteen van wal over zijn golf capaciteiten, dat die wel goed genoeg geacht zouden moeten worden om mee te doen. Hij had onze gastheer als vijftien jaar niet meer gesproken, maar de vriendschap en manier van spreken liet zien dat ze in elkaars hart zaten. Ik wist natuurlijk wat er ging komen en had mooi de tijd om ieders reactie te zien. Het was een groepje mannen die te veel Fishermensfriend hadden gegeten.

Het was een mooie mix met verhalen en beelden van personen die nog regelmatig over de vloer kwamen en contacten uit vervlogen tijden. Het was super emotioneel, maar zo waardevol. En nog voordat goed en wel iedereen was bekomen van alles emoties had hij al op de grote groene button “download all” gedrukt.

Laatste BEBBtour een feit

Het was inderdaad de laatste BEBB tour in oude bezetting. Een tweetal maanden later heeft hij de strijd verloren en is vredig heen gegaan. Zijn dochter heeft ons verteld dat hij met regelmaat alle downloads heeft bekeken en dat het hem veel plezier heeft gebracht.

Voor mij was het een bijzonder moment om eens live aanwezig te zijn bij een ‘opening’ en te ervaren dat onze aanname dat mensen het fijn vinden om een kluis van een dierbare te ontvangen bevestigd te zien.

Start met 1 Gratis kluisje