Aandenking aan 43 jaar vriendschap

Onze vriendengroep bestond uit 5 mannen. We hebben elkaar ontmoet in de eerste klas van de Mulo. En we zijn elkaar nooit uit het oog verloren. Maar zoals het altijd gaat met mensen die ouder worden, er valt er nog wel eentje af…. Zo ik het geval met Harrie. Vijf jaar geleden is hij overleden. Hij had twee beroerde jaren achter de rug en hij was er klaar mee…

Een week of wat voor zijn dood hebben we nog een ouderwetse mannenavond bij hem thuis gevierd. Te veel bier, chips, sigaren en een goede whisky. Het was een fantastische avond waarbij alle verhalen aangedikt en wel weer voorbijkwamen. Harrie genoot ervan, net als wij. Bij het afscheid vertelde hij ons dat hij dit binnenkort nog eens dunnetjes over ging doen. Wij dachten dat het de vermoeidheid was en zijn positieve kijk op de wereld, maar hoe konden we ons vergissen. Hij deed het inderdaad dunnetjes over met een prachtig aandenken aan meer dan 40 jaar vriendschap.

Aandenking aan 43 jaar vriendschap

Herinnering versterkt met beeld en geluid.

Ieder van onze vriendengroep heeft inmiddels op zijn verjaardag kluizen van Harrie ontvangen. In de periode dat het nog redelijk goed met hem ging heeft hij filmpjes gemaakt, selfies geschoten, plakboeken geplunderd en flauwekul van internet gehaald. Voor mij zat er in de eerste kluis een persoonlijke golfles in. Met allemaal onmogelijke tips, die nergens op leken. Maar het zette me echt jaren terug om onze eerste golfreis te herbeleven. Harrie was eigenlijk alleen maar goed in het spelen van de “19e” de bar. Wat een plezierige herinnering. Voor elk van ons heeft hij tijd en moeite genomen om een passend afscheid te geven met mooie herinneringen. Persoonlijk en met extra impact omdat de kluizen pas op onze respectievelijke verjaardag te openen waren.

Start met 1 Gratis kluisje

Hoe kun je overledenen gedenken?

Wij komen ieder jaar bijeen op de sterfdag van Harrie en we nemen al onze filmpjes, foto’s mee. En het zijn er heel wat, want Harrie heeft jaren vooruit kluisjes gevuld om de herinnering levend te houden.

Waarom zou je iemand gedenken?

Je zou het egoïstisch kunnen noemen, maar je hoopt toch zelf ook dat je een beetje positief herinnerd wordt. Daarnaast geeft het een goed gevoel om mooie momenten te herbeleven.

Waarom dit aandenken troost kan bieden?

We zullen Harrie natuurlijk nooit vergeten, maar door het delen van de kluizen springen je herinneringen van de hak op de tak en geven de beelden inspiratie. Om steeds weer nieuwe herinneringen in het collectieve geheugen vast te leggen.